Rüzgar Kapasitesinde Dünyanın Önde Gelen Ülkeleri-2023

Yük mühendisliği hizmet şirketleri olmadan kurulamayan yenilenebilir-rüzgar enerji santralleri ile ilgili Enerji Enstitüsü (EI)’nin Dünya Enerjisi 2024 İstatistiksel İncelemesine göre; Özellikle petrol tüketimi, büyük ölçüde Çin’in sıfır-COVID kilitleme politikalarını gevşetmesi sayesinde güçlü bir şekilde toparlandığı görülmektedir. Doğal gaz talebi yatay seyretmesine rağmen, ham petrol tüketimi ilk kez günlük 100 milyon varil seviyesini aşmış ve kömür talebi bir önceki yılın rekor seviyesini geçmiştir. Yenilenebilir enerji tüketimi ise altı kat artmış ve elektrik talebi toplam birincil enerji tüketiminden %25 daha hızlı büyümüştür.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu 15 ülke küresel rüzgar enerjisi kurulumlarını 2023 yılında yeni bir zirveye ulaştırarak yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimindeki payını %30’a yükseltmiştir. Türkiye 2013-2023 yılları arasında.

Çin, geçen yıl küresel kapasite artışının yaklaşık %66’sını oluşturarak rüzgâr enerjisindeki büyümenin arkasındaki itici güç olmaya devam etmektedir. İç Moğolistan ve Sincan gibi bölgelerdeki büyük rüzgar santralleri dünyanın en büyükleri arasında yer almaktadır. Çin, 2030 yılına kadar, geniş bir yelpazedeki yenilenebilir enerji girişimlerinde önemli devlet yatırımlarıyla desteklenen şebeke ölçeğindeki rüzgar ve güneş enerjisi çiftliklerinin sayısını üç katına çıkarmayı hedeflemektedir.

Aşağıdaki görsel, Enerji Enstitüsü(EI)’nin Statistical Review of World Energy 2024 raporundaki verilere dayanarak, toplam kurulu rüzgar türbini kapasitesine göre ilk 15 ülkeyi vurgulamaktadır. 

Ülkelere Göre En Büyük Rüzgar Enerjisi Üreticileri 2023

 İşte 2023 itibariyle en yüksek rüzgâr türbini kapasitesine sahip ülkeler: Çin, 441.895 megavatlık rüzgâr türbini kapasitesiyle rüzgâr enerjisinde dünya lideridir; ikinci sırada yer alan ABD’nin neredeyse üç katıdır.

Çin aynı zamanda son on yılda rüzgâr türbini kurulumlarında en yüksek büyüme oranlarından bazılarını gördü; bu oran, Çinli enerji şirketlerinin aktif olarak varlıklarını genişlettiği Brezilya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Brezilya’nın rüzgâr türbini kapasitesi 2013’ten bu yana yılda ortalama yüzde 29,5 artmıştır ve enerji sektörüne yabancı yatırımı teşvik eden hükümet politikalarıyla desteklenen bu artışın gelecekte de devam edeceği öngörülmektedir.

ABD’de rüzgâr kapasitesi son on yılda iki kattan fazla artmış olup Teksas, Iowa ve Oklahoma bu konuda başı çekmektedir. Özellikle, 6 ABD eyaleti şu anda elektriğinin üçte birinden fazlasını rüzgârdan üretiyor. Rüzgar, 2019’dan bu yana ülkenin en büyük yenilenebilir enerji kaynağı haline geldi ve en büyük rüzgar çiftliği 100 Bin dönümlük bir alanı kaplamaktadır.

Küresel olarak rüzgar enerjisi, özellikle Almanya, İspanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İsveç hemen ardından İtalya ve Türkiye gibi ülkelerin önde gelen üreticiler olduğu Avrupa’da güçlü bir büyüme göstermeye devam ettiğini göstermektedir.