Türkiye’de yük mühendisliği gerektiren kaldırma ve taşıma hizmetleri alanında faaliyet gösteren ve sayıları her geçen gün artan, yaklaşık 5 binin üzerinde büyük, orta ve küçük işletme olduğu tahmin edilmektedir. Yük mühendisliği gerektiren kaldırma ve taşıma hizmetleri veren şirketlerin Türkiye ekonomisine 2021 yılında tahmini katkısı; sadece 87.1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip inşaat sektörü içindeki yüzde 7.5’luk payı ile 6.5 milyar dolardır. Bu rakama Enerji ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları, Ağır Sanayi, Denizcilik, gibi yük mühendisliği gerektiren kaldırma ve taşıma hizmetlerini kullanan sektörlerde eklendiğinde yıllık tahmini katkısının 8 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.

YMB; Türkiye’nin yedi bölgesinde ve yurtdışında yük mühendisliği gerektiren kaldırma ve taşıma hizmetleri alanında faaliyet gösteren; ‘teknolojisi, insan kaynağı, makine parkı ile iş ve etik standartları yüksek, 129 firmanın üye olduğu bir dernektir. KHL International Cranes Magazine tarafından her yıl yapılan; ‘Dünyanın En Büyük Vinç Şirketleri 2022 ilk elli (IC-50)’ sıralamasındaki 2, ilk yüz şirketi (IC-100) sıralamasındaki 4 Türk şirketi de YMB üyesidir. YMB ise ESTA, İTO ve SEDEFED üyesidir.

Türkiye’de yük mühendisliği gerektiren kaldırma ve taşıma hizmetleri alanında ilk ve tek mesleki dayanışma kuruluşu olan dernek, yeni yapılanmasıyla birlikte; vinç/ kaldırma (crane/lifting), taşıma/nakliye (transportation/transport), kaldırma ve taşıma (lifting & transportation), ağır kaldırma ve taşıma (abnormal/heavy &transport), proje taşımacılığı (project transportation) ve benzeri kavramlarla ifade edilmeye çalışılan uzmanlık alanını dünyada ilk kez; ‘Yük Mühendisliği ve Yük Mühendisliği Hizmetleri (Load Engineering & Load Engineering Services)’ olarak tanımlayarak sahiplenmiş ve bu alanda faaliyet gösteren uluslararası dernek ve kuruluşlara öncülük etme sorumluluğunu da üstlenmiştir.