Türk Yük Mühendisleri son 25 yılda ekonomiye 10 Milyar Dolar katkı sağladı

Yük Mühendisliği Hizmetleri Derneği başkanı, sektörün katkılarının gevşetme koşulları ve teşviklerle 2050 yılında 50 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi

Gökhan Ergöcün |13.10.2023 – Güncelleme : 13.10.2023
İSTANBUL

Yük Mühendisliği Hizmetleri Derneği (YMB), İstanbul Havalimanı ve Osmangazi Köprüsü gibi büyük projelerde görev alan Türk yük mühendislerinin son 25 yılda Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar katkı sağladığını açıkladı.

Dernek perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, ağır, geniş, yüksek ve uzun yükleri gerekli fiziksel ve matematiksel hesaplamaları yaparak taşıyan yük mühendislerinin, milyar dolarlık mega projelerin hayata geçirilmesinde kritik rol oynadığını söyledi.

Dernek Başkanı Ahmet Altunkum, gevşeme koşulları ve teşviklerle sektörün katkısının 2050 yılında 50 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

Yük mühendisliği çalışmalarının basit bir kaldırma ve taşıma operasyonu olmadığını kaydeden Altunkum, sektörün Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, İstanbul Havalimanı’nın tüm çelik işleri, Akkuyu Nükleer Santrali makine montajları, kazanlar gibi birçok mega projeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Star Rafinerisi’nde, 12.000 megavatlık rüzgar santralinin 81 metre uzunluğundaki kanatları ve gemileri bulunuyor.

“Her türlü endüstriyel ekipmanın taşınması, kaldırılması ve montajı yük mühendisleri tarafından yapılıyor. Dernek olarak bu mesleğin öneminin ve değerinin doğru algılanması için tüm paydaşlarla birlikte çalışıyoruz” dedi.

Altunkum, yük mühendislik hizmetleri pazarının 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 64 büyüdüğünü belirterek, “Firmaların yüzde 81’i bu büyümeyi herhangi bir hibe veya destek almadan gerçekleştirdi.”

https://www.aa.com.tr/en/economy/turkish-load-engineers-contribute-10b-to-economy-in-past-25-years/3017983